menu
Word Lid
ONWETTIGE STEMMING DOOR HET SCHEPENCOLLEGE

Tijdens de gemeenteraad van april bracht ons raadslid, Lut Cateau, een onwettige stemming van het schepencollege onder de aandacht:

“Een hele tijd geleden stelde ik een schriftelijke vraag over hoeveel bevoegdheden van de gemeenteraad al zijn overgeheveld naar het schepencollege. Ik heb daar van de burgemeester uitgebreid antwoord op gekregen met o.m. de verwijzing naar het decreet daaromtrent. Daarvoor nog mijn dank.

Maar dan zou ik toch graag zien dat de zaken die expliciet tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoren, ons ook niet worden afgenomen.

Het gaat hier meer bepaald over het schepencollege van 5 december agendapunt 5 waarin het schepencollege ingaat op een vraag van de Geelse huisvesting om een goedkeuring van een afwijking van de statuten, door de jaarlijkse algemene vergadering in 2023 te vervroegen. In plaats van in mei zal deze nu op 30 maart plaatsvinden.

Dit punt moest echter goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Ik lees nu het advies van VVSG voor, dat stelt: “ De goedkeuring van wijziging van de statuten van een dienstverlenende (DV) of opdrachthoudende vereniging (OV) dient aan bod te komen op de gemeenteraad. De regeling voor een wijziging in de statuten bij het DV of het OV komt aan bod in het decreet lokaal bestuur onder artikel 427. Het is de algemene vergadering van de vereniging die de wijziging dient goed te keuren. Hiertoe dient de Raad van Bestuur van de vereniging uiterlijk 90 dagen voor de betrokken algemene vergadering de ontwerpen voor te leggen aan alle deelnemers. Die moeten hierover beslissen in de raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd. In de praktijk is dit de gemeenteraad. Daar moet ook het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering worden bepaald en bij het verslag worden gevoegd”

Ik ga geen klacht indienen, vermits deze vergadering al over 2 dagen zal plaatsvinden, maar ik zou toch graag zien dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Ik zal hier het wel het antwoord van de gouverneur voorlezen op een klacht daarover die door een VB-raadslid van Meerhout werd ingediend.

Geacht raadslid,

Volgend op uw klacht over bovenvermeld onderwerp werd een onderzoek ingesteld door mijn diensten.

De statuten van Geelse Huisvesting bepalen dat de gewone algemene vergadering ( jaarvergadering) telkens plaatsvindt op de derde donderdag van de maand mei.

Op 12 december 2022 ging het college van burgemeester en schepenen van Meerhout akkoord om deze vergadering uitzonderlijk te verplaatsen naar 30 maart 2023.

Krachtens artikel 40 DLB is echter niet het college, maar wel de gemeenteraad bevoegd om hierover een beslissing te nemen. Dat het in casu geen statutenwijziging betreft, maar “slechts” een eenmalige afwijking van de statuten, is daarbij niet relevant.

De gemeenteraad van Meerhout kan op de eerstvolgende zitting nog tijdig en rechtsgeldig een beslissing nemen over deze zaak.

Ik wijs de gemeente er per brief op dat zij het punt moet agenderen op de gemeenteraad en dat zij gelijkaardige verzoeken in de toekomst onmiddellijk moet voorleggen aan het bevoegde orgaan.”

Bij deze dus het antwoord en de belofte om de betreffende gemeente op de vingers te tikken en aan te manen dit in de toekomst niet meer te doen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF