menu
Word Lid
Gemeenteraad december, agendapunt van Vlaams Belang raadslid Lut Cateau: AANLEG TROOSTMUUR OP ONZE KERKHOVEN

Motivatie:

De stad Leuven heeft al langer troostmuren geplaatst op haar kerkhoven. Dit om de overledenen van wie de concessie verlopen was en de graven verwijderd werden, niet te vergeten. In Leuven hebben ze de foto's van de graven die ze verwijderden, bijgehouden en op de muur gehangen.

Ik neem aan dat hier bij ons de foto's niet zijn bijgehouden. Toch wil ik pleiten om op onze kerkhoven ook een muur te plaatsen met een tekst erop die verwijst naar de verwijderde graven. In de muur kunnen we ook nisjes voorzien waarin theelichtjes kunnen worden geplaatst. Daar kunnen de nabestaanden dan een kaarsje branden wanneer ze daar behoefte aan hebben. Deze nisjes kunnen ook een serene plaats zijn om de gestorven kinderen op 11 december Wereldlichtjesdag te herdenken.

Gelet op het feit dat in Grobbendonk en in Bouwel verschillende graven, van wie de concessie verlopen was, zijn verwijderd.

Gelet op het feit dat deze personen in Grobbendonk hebben geleefd en zomaar niet vergeten mogen worden.

Gelet op het feit dat er een mooie combinatie kan worden gebouwd, zodat het ook een serene plaats kan worden om op 11 december Wereldlichtjesdag, kaarsjes te plaatsen.

Zal de gemeente Grobbendonk overgaan tot de bouw van een troostmuur op onze kerkhoven.


Tussenkomst (G.I.B / VLD) burgemeester:

De burgemeester wil dit niet ter stemming brengen omdat men volgens haar al in overleg is met architecten voor het aanleggen van troostplekken op de kerkhoven. Men wacht nog op de voorstellen die zullen komen van deze externe opdracht.


Lut wil haar motie toch ter stemming brengen om dit bij goedkeuring niet vrijblijvend te houden.


De burgemeester reageert hierop dat zij een amendement indient als volgt:

Aangezien in de externe opdracht die werd uitgeschreven voor de herinrichting van de gemeentelijke begraafplaatsen het uitwerken van een concept voor troost en herdenking, niet gelinkt aan de individuele graven, reeds is voorzien, is het voorgestelde artikel 1 zonder voorwerp.”


Artikel 1 is natuurlijk het voorstel om troostmuren te plaatsen. Simpel uitgelegd wil dit zeggen dat het voorstel dat Lut deed om over de troostmuren te stemmen eigenlijk verworpen wordt. Dat er niet mag over gestemd worden.

M.a.w: er wordt een raadslid het recht ontzegd om een stemming te vragen over een onderwerp dat inwoners in Grobbendonk en Bouwel aanbelangt!


Omdat er door de andere oppositieleden ook werd geopperd dat er hierin toch ook wat inspraak moest komen, werd ook de volgende tekst in het amendement opgenomen.

De ontworpen beheersplannen voor de begraafplaatsen zullen toegelicht worden aan de leden van de gemeenteraad en belanghebbende adviesraden waaraan suggesties door de gemeenteraadsleden kunnen gedaan worden.”

Het amendement van de burgemeester werd door de meerderheid aangenomen.


Omdat ons raadslid bij haar standpunt bleef dat haar voorstel toch moest gestemd worden ontstond er verwarring. Uiteindelijk werd over het voorstel van ons raadslid toch gestemd.

Resultaat: 10 stemmen tegen het voorstel, 6 onthoudingen en 3 stemmen voor.


Noot:

Er is geen zekerheid dat die troostplekken / herdenkingsplaatsen wel degelijk zullen geplaatst worden op onze kerkhoven.

Spijtig, maar niet getreurd want voor sommigen is het blijkbaar heel belangrijk om zich in allerlei bochten te wringen om eerbare voorstellen van het Vlaams Belang af te blokken.

Er is in ieder geval bereikt dat adviesraden én de gemeenteraad zullen ingelicht worden over de plannen van de begraafplaatsen, dit heeft de meerderheid toch beloofd. Afwachten maar...






ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF